<- Mielonki pikantne na grzanceLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaMięsko wieprzowe w sosie ->

PDF Drukuj

Mieso zapiekane w makaronie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3117 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
1 kg makaronu rurki lub kolanka,
1 kg mielonego miesa,
2 duze posiekane cebule,
2 duze pomidory,
125 ml oleju,
250 g utartego zoltego sera,
125 g masla,
sol, pieprz.
Sos:
1,5 l przegotowanego mleka,
125 g masla,
125 g maki,
4 jaja,
250 g utartego zoltego sera,
sol.

1. Mieso i cebule wrzucic do garnka, zalac odrobina wody, gotowac az woda zostanie wchlonieta, od czasu do czasu zamieszac. Wlac olej i zrumienic mieso.
Dodac sol i pieprz, wrzucic pomidory obrane ze skorek, oczyszczone z pestek.
Gotowac na malym ogniu 40 min.
2. W duzym garnku zagotowac wode, osolic, wrzucic makaron. Gdy bedzie miekki odcedzic.
3. Naczynie do zapiekania natluscic. Dno wylozyc polowa makaronu, posypac 1/4
tartego sera. Nalozyc mieso, nakryc reszta makaronu, posypac 1/4 tartego sera i polac roztopionym maslem.
4. Przygotowac sos. Maslo rozpuscic w garnku, dodac make, rozprowadzic ja drewniana lyzka. Wlac mleko stale mieszajac, by nie powstaly grudki. Wsypac tarty ser i sol, zamieszac, zdjac z ognia. Ubic jaja i wolno wlewac je do sosu
nie przerywajac mieszania.
5. Wierzch zapiekanki polac rownomiernie sosem i posypac pozostalym tartym serem, dzieki temu skorka zapiekanki bedzie chrupiaca. Wstawic do nagrzanego
piekarnika i piec 45 min, az powierzchnia sie zrumieni. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności