<- Ozorek "w ogródku"Lista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPapryka faszerowana mięsem i ryżem ->

PDF Drukuj

Ozorki smazone w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1794 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
5 ozorkow wieprzowych,
3 lyzki oleju,
2 liscie laurowe,
1/2 selera,
1 cytryna,
sol, pieprz.
Ciasto:
250 g maki,
2 jaja,
2 lyzki oleju,
ok. 120 ml wody,
tluszcz do smazenia,
sol.

1. Ozorki wyszorowac szczoteczka, dokladnie oplukac, wyciac z nich gruczoly
slinowe znajdujace sie z obu stron przy nasadzie. Wlac do garnka wode, dodac
liscie laurowe, obrany i oplukany seler, pieprz i sol. Wlozyc ozorki, gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz.
2. Wyjac ozorki z wywaru, ostudzic. Sciagnac skorke, pokroic w ukosne plastry
grubosci 1,5 cm.
3. Przygotowac ciasto: make wymieszac z zoltkami, olejem i woda. Polaczyc z
piana ubita z bialek, posolic, delikatnie wymieszac.
4. Kazdy plaster ozorka posolic, oproszyc pieprzem, wbic na widelec, zanurzyc w
ciescie, lekko osaczyc, smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na
jasnozloty kolor, nastepnie dosmazyc na malym ogniu.
5. Przybrac plasterkami cytryny, podawac na ogrzanym polmisku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności