<- PASZTECIKI KRUCHE Z MIĘSEMLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPaszteciki z parówkami ->

PDF Drukuj

Paszteciki z miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3516 razy.


25 szt. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto polkruche:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
szczypta soli,
jajo do smarowania ciasta,
tluszcz do smarowania blachy.
Farsz:
300 g pieczonego miesa,
1/2 buleczki,
mala cebula,
1 lyzka masla,
1 lyzka smietany,
sol, pieprz.

1. Make wraz z sola przesiac na stolnice. Dodac zimne maslo, drobno posiekac
ostrym nozem wraz z maka. Dodac wode, szybko zagniesc ciasto, uformowac kule
i wstawic do lodowki na 30 min.
2. Mieso i bulke zemlec w maszynce. Cebule obrac, drobno posiekac, przesmazyc
na rozgrzanym masle. Dodac do miesa, wymieszac ze smietana, przyprawic sola
i pieprzem.
3. Ciasto rozwalkowac na placek grubosci 4 mm. Foremka wyciac lezki, reszte
ciasta ponownie rozwalkowac i pociac na paski szerokosci 2 cm. Na lezce ulozyc kulke farszu, nakryc ja kawalkiem paska, przyklejajac go odrobina bialka. Paszteciki nasmarowac rozmaconym jajem. Ulozyc na natluszczonej blasze,
piec w ogrzanym do temp. 220żC piekarniku przez 25 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności