<- Pasztet angielski z wieprzowinyLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPasztet wieprzowy w ciescie ->

PDF Drukuj

Pasztet miesno-drobiowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3624 razy.


10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
Ciasto polkruche:
500 g maki,
250 g masla,
7 lyzek zimnej wody,
sol,
jajo do smarowania ciasta.
Farsz:
500 g lopatki wieprzowej,
250 g filetow z piersi kurczaka,
300 g sloniny,
500 g cieleciny,
100 g watrobek drobiowych,
1 jajo,
1 zoltko,
100 g masla,
100 ml smietany,
50 ml porto,
50 ml koniaku,
3 posiekane cebulki dymki,
4 lyzki posiekanej pietruszki,
sol, pieprz, lisc laurowy, tymianek,
do galaretki 500 ml bulionu drobiowego i
15 g zelatyny.

1. 150 g sloniny pokroic w szerokie, cienkie plastry i odlozyc, reszte pokroic
w kostke. 50 g sloniny pokrojonej w kostke i polowe cebulki przesmazyc, dodac lisc laurowy, tymianek i oczyszczone watrobki, mieszajac smazyc 2 min,
wlac porto, przyprawic sola i pieprzem, wymieszac ostudzic. Watrobke z cebula i sosem orac 100 g cieleciny zmiksowac i przetrzec przez sito, wymieszac
ze smietana, zoltkiem, sola i pieprzem.
2. 400 g cieleciny, 100 g sloniny i lopatke zemlec w maszynce, dodac pozostala
cebule przesmazona na 1 lyzce masla, ostudzic. Wbic jajo, dodac posiekana
pietruszke, koniak, sol i pieprz. Filety z kurczaka pokroic w paski, obsmazyc na 1 lyzce masla.
3. Make przesiac do miski, dodac posiekane maslo, sol i wode, zagniesc ciasto.
Uformowac kule, odstawic do lodowki na 30 min, po czym rozwalkowac na 2 prostokaty, jeden do wylozenia formy, drugi do przykrycia. Forme pasztetowa wysmarowac maslem, wylozyc ciastem i plastrami sloniny, ulozyc 1/3 mielonej
masy miesnej. Mase watrobkowa zawinac w plaster sloniny. Slonine z watrobka
i filety ulozyc na masie miesnej, przykryc pozostala masa i prostokatem ciasta. Brzegi ciasta zlepic, posmarowac rozmaconym jajem, w wyciete w ciescie
otwory wstawic papierowe kominki dla ujscia pary. Piec w ogrzanym do temp.
180żC piekarniku, ok. 1,5 godz.
4. Po upieczeniu pasztet ostudzic. Z zelatyny i bulionu sporzadzic galarete,
plynna wlac przez kominki do srodka pasztetu. Wstawic do lodowki na 6 godz.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności