Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2808 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
800 g mielonego chudego miesa (wieprzowina i wolowina),
600 g pomidorow,
150 g cebuli,
3 zabki czosnku,
80 ml oleju,
1 duzy kartofel,
1 twardy banan,
po 1/4 lyzeczki cynamonu, tymianku i majeranku,
3 gozdziki,
2 liscie laurowe,
1 laska cynamonu,
10 ziaren pieprzu,
100 g rodzynkow,
100 g migdalow,
sol.
1. W mozdzierzu utrzec cynamon, tymianek, majeranek, czosnek, gozdziki, pieprz.
Do duzej miski wlozyc mielone mieso, wsypac utarte przyprawy i rekoma wymieszac.
2. Na duzej patelni rozgrzac olej. Wlozyc mieso i lekko zrumienic. Przelozyc do
miski i odstawic.
3. Cebule obrac, umyc, drobno posiekac. Pomidory sparzyc, obrac, pokroic w plastry. Kartofel obrac, oplukac, pokroic w plastry. Banan oplukac, obrac, pokroic na male cienkie plasterki. Rodzynki oplukac, osaczyc na sicie. Migdaly
sparzyc wrzatkiem, wrzucic do zimnej wody, obrac ze skorki, przekroic na polowki i opiec na patelni.
4. Na patelnie wlac olej, wlozyc cebule, smazyc 2 min. Dodac pomidory i mieszajac gotowac na duzym ogniu 4 min. Mieso przelozyc z miski na patelnie, zamieszac i osolic. Dodac laske cynamonu, liscie laurowe, kartofel i banan.
usic pod przykryciem na malym ogniu tak dlugo, az kartofel bedzie miekki.
5. Zdjac pokrywke, wsypac rodzynki i dusic jeszcze 5 min. Doprawic sola i pieprzem.
6. Przed podaniem posypac migdalami. Podawac z tortillami. Picadillo moze byc
takze nadzieniem do nalesnikow.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
POLECAM!!!
Od niedawna stały punkt w moim menu. Nadesłał(a):
a i owszem spróbuję, chociaż przepis na zupę bardziej mi sie podoba :) :D
pozdrawiam Nadesłał(a): pimpkowa <akinom07@o2.pl> 2010-12-01 11:12:41