<- Poledwica wieprzowa duszona z jablkamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaPolędwica wieprzowa ->

PDF Drukuj

Poledwica wieprzowa na grzance

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3282 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
500 g poledwicy wieprzowej,
100 g sloniny,
1 lyzka maki,
4 szalotki,
4 pieczarki,
120 ml czerwonego wina,
250 ml bulionu,
100 g masla,
4 grzanki,
tluszcz do smazenia,
sol, pieprz.

1. Slonine pokroic w paski. Poledwice oplukac, usunac nadmiar tluszczu, pokroic
w poprzek wlokien na 4 filety, pobic lekko tluczkiem. Ostrym nozem w kazdym
filecie zrobic naciecie w polowie grubosci i w powstala :kieszen: wlozyc
paski sloniny.
2. Filety posolic, oproszyc maka i na rozgrzanym tluszczu obsmazyc z obu stron
na rumiano.
3. Pieczarki oczyscic, odciac trzony, zdjac skore, oplukac, pokroic. Oczyscic
szalotki, obrac, drobno pokroic. Pieczzarki i szalotki wlozyc do garnka,
udusic na 1 lyzce masla, wlac bulion, dodac wino i wlozyc filety. Dusic pod
przykryciem na malym ogniu 30-35 min. Pod koniec duszenia oproszyc filety
maka.
4. Okragle grzanki usmazyc na masle, ulozyc na polmisku. Na kazda grzanke polozyc filet poledwicy i polac sosem.
5. Grzanki mozna oblozyc podsmazonymi na masle, wycietymi z kartofli kulkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności