Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2229 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
750 g miesa od lopatki.
Nadzienie:
200 g kaszy gryczanej,
20 g grzybow suszonych,
3 lyzki masla,
1 cebula,
120 ml smietany,
1 lyzeczka maki,
sol, pieprz.
1. Grzyby dokladnie umyc, zalac zimna woda. Moczyc 2 godz. Gotowac, az beda
miekkie, w wodzie, w ktorej sie moczyly. Wyjac, drobno posiekac. Wywar odparowac do 150 ml, przecedzic.
2. Do garnka wlac 250 ml wody i wywar z grzybow, zagotowac. Dodac 2 lyzki masla, posiekane grzyby, wsypac kasze gryczana, posolic, wymieszac, gotowac pod
przykryciem na malym ogniu 20 min. Obrac i posiekac cebule, nastepnie wymieszac ja z kasza.
3. Oplukac mieso, usunac z niego sciegna, rozciac wzdluz wlokien, by powstal
plaski, prostokatny plat. Pobic silnie tluczkiem i wyrownac brzegi. Osolic i
oproszyc pieprzem.
4. Na rozplaszczone mieso nalozyc kasze, zwinac je w rulon, zwiazac bawelniana
nitka co 2-3 cm jak baleron. Podsmazyc na pozostalym masle, przelozyc do
brytfanny, oblac je tluszczem, wstawic do goracego piekarnika. Piec ok. 1
godz, polewac czesto sosem z pieczenia.
5. Pod koniec pieczenia polac mieso smietana rozbita z maka i piec, az sie zrumieni. Wyjac z brytfanny, pokroic w grube plastry, ulozyc na polmisku, polac
sosem z pieczenia.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach