<- Rulada z prosięciaLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaRuloniki z poledwicy ->

PDF Drukuj

Ruloniki z boczku z watrobkami kurzymi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1616 razy.


30 szt. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
300 g chudego boczku wedzonego,
100 g jasnych watrobek kurzych,
1 lyzka masla,
1 sredniej wielkosci jablko (antonowka),
1 lyzeczka suszonego, sproszkowanego majeranku,
1 lyzka soku z cytryny,
3 lyzki calvadosu (lub brandy),
150 ml mleka,
100 ml porto,
6 lyzeczek wody,
2 lyzki cukru.

1. Dobrze ochlodzony boczek pokroic na 15 plasterkow, nastepnie kazdy plasterek
przekroic na pol.
2. Watrobki umyc i po usunieciu zolci moczyc w mleku 30 min. Nastepnie pokroic
na 30 kawalkow rownej wielkosci i podsmazyc z obu stron na dobrze rozgrzanym
masle przez 30 sek. Po zdjeciu z ognia wlac do watrobek porto, odstawic na
30 min.
3. Jablko obrac, wyjac gniazdo nasienne, pokroic na plastry, nastepnie na 30
kawalkow. Pokrojone jablko skropic sokiem z cytryny, wymieszac z majerankiem
Z cukru i wody ugotowac gesty syrop, dodac jablka i calvados. Odparowac uwazajac, by jablka nie rozgotowaly sie.
4. Na kawalku watrobki polozyc kawalek jablka, owinac plastrem bekonu i przekluc wykalaczka.
5. Piekarnik z grillem (lub zwykly) rozgrzac do temp. 220żC. Ruloniki boczku
ulozyc na ruszcie, wstawic do piekarnika umieszczajac pod rusztem blache, na
ktora bedzie sciekal tluszcz. Zapiekac 10 min, az boczek zrumieni sie na
zlotobrazowy kolor.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności