Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2737 razy.
30 szt. Czas przygotow. 20 min.
300 g szynki konserwowej,
6 jaj,
100 g cebuli,
15 szparagow,
15 korniszonow,
1 lyzka majonezu,
sol, pieprz bialy.
1. Szparagi i korniszony wyjac ze sloikow, dobrze osaczyc na sicie, przekroic
poprzecznie na polowe.
2. Cebule obrac, umyc, drobno pokroic w kostke, lekko osolic. Po 5 min odcisnac
sok.
3. Jaja umyc, ugotowac na twardo, ostudzic, obrac. Wyjac zoltka, rozkruszyc na
male kawalki. Bialka drobno posiekac, wymieszac z zoltkami, cebula i majonezem. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
4. Szynke pokroic na cienkie plasterki, nastepnie kazdy plasterek przekroic
wzdluz krotszego boku na 4 czesci rownej wielkosci.
5. Kawalki szynki posmarowac masa jajeczna, ulozyc kawalek szparaga i korniszona, zwinac ciasno, przekluc wykalaczka. Ruloniki z szynki mozna przybrac
drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach