<- Schab z morelamiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSchab z papryka ->

PDF Drukuj

Schab z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4004 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg schabu z poledwica i skorka,
1 lyzka masla,
2 lyzki oleju,
1 puszka ananasow,
sol, pieprz.
Sos:
120 g suszonych sliwek,
1 lyzka cukru.

1. Schab oplukac, osuszyc, osolic, oproszyc pieprzem. Na patelni rozgrzac olej
z maslem, ulozyc schab, smazyc kilkanascie minut. Gdy stezeje, wyjac z patelni i koncem ostrego noza naciac na skorce kratke, postawic znow na ogniu. Czesto przewracac, by skorka sie nie przypalila. Zdjac z ognia, gdy
schab bedzie miekki, a skorka krucha o jasnozlotym kolorze.
2. Przyrzadzic sos: sliwki umyc, namoczyc. Ugotowac z cukrem, gdy beda miekkie,
przetrzec przez sito.
3. Schab pokroic w plastry, ulozyc na polmisku, polac sosem sliwkowym. Na kazdy
plaster schabu polozyc krazek ananasa.
4. Zamiast owocow mozna na plastrach schabu ulozyc krazki zrumienionej cebuli,
a sos sliwkowy zastapic sosem z pieczenia schabu. Podawac z ziemniakami i
czerwona kapusta.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności