<- SMAŹONY RYŹ Z SZYNKĄLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSolenie i przyrządzanie szynek ->

PDF Drukuj

Soczewica z la manczy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2070 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz +12 g
600 g soczewicy,
150 g boczku,
100 g kielbasy z papryka,
100 g kielbasy zwyczajnej,
100 g kielbasek frankfurckich,
2 marchewki,
2 pory,
4 zabki czosnku,
2 kromki czerstwej bulki pszennej,
3 male cebule,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lyzeczka ostrej papryki,
1 lisc laurowy,
sol,
2 l wody.

1. Soczewice oplukac, zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 12 godz.
2. Jarzyny umyc, obrac, biale czesci porow pokroic na kawalki dlugosci 3 cm.
Marchewke pokroic na 4 czesci.
3. Boczek umyc, pokroic w kostke (2 cm), kielbasy pokroic na kawalki dlugosci
3 cm.
4. Soczewice osaczyc z wody na sicie. Zalac zimna woda i zagotowac. Dodac cebule, marchewke, boczek i lisc laurowy. Gotowac na malym ogniu ok. 1 godz.
5. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc kielbasy. Wyjac i dodac do soczewicy.
Na tym samym oleju podsmazyc pory i dodac do soczewicy. Dodac ostra papryke
i doprawic sola.
6. Usmazyc na oleju 2 kromki bulki, wyjac i odlozyc. Zielona pietruszke drobno
pokroic i rozetrzec w mozdzierzu z czosnkiem i usmazona bulka. Dodac 4 lyzki
wywaru, wymieszac i wlac do gotujacej sie soczewicy. Podawac w miseczkach.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności