<- Szynka w galarecie z jajkami przepiorczymiLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSzynka w sosie maderowym ->

PDF Drukuj

Szynka w miodzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3535 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 15 min.
600 g szynki,
2 jaja,
6 lyzek miodu plynnego,
4 lyzki maki kukurydzianej,
3 lyzki oleju,
sol,
olej do smazenia,
3 plastry ananasa do przybrania.

1. Szynke pokroic w cienkie plastry, a nastepnie w paski o dlugosci 5-7 cm.
2. Jaja polaczyc z maka i wyrobic na jednolita mase. Obtaczac w niej paski
szynki i smazyc na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrazowy kolor. Po usmazeniu osaczyc nadmiar tluszczu.
3. Miod wymieszac z 3 lyzkami oleju i podsmazyc, stale mieszajac, na silnie
rozgrzanej patelni, poki nie zbrazowieje.
4. Dodac obsmazone paski szynki i smazyc dalej, ciagle mieszajac, dopoki nie
pokryja sie one warstewka karmelu. Wyjac, wylozyc do salaterki i ostudzic.
5. Przybrac kawalkami ananasa i podawac.
- Jest to znakomity dodatek do innych potraw, ktore mozna podawac podczas calego obiadu, skladajacego sie z kilku dan.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności