<- Szynka w miodzieLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaSzynka wędzona gotowana ->

PDF Drukuj

Szynka w sosie maderowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2107 razy.


Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 4 godz. 40 min.
1 szynka wedzona (2-2,5 kg),
500 g ryzu,
1 l wody lub rosolu.
Sos:
100 ml madery,
250 ml bulionu (moze byc z kostki),
3 pieczarki,
1 lyzka maki,
2 lyzki masla,
5 plasterkow cytryny,
1 lyzeczka cukru,
sol, bialy pieprz.

1. Szynke oplukac w letniej wodzie, wlozyc do duzego rondla lub garnka, zalac
taka iloscia zimnej wody, by byla zakryta. Gotowac na malym ogniu 3-4 godz,
az stanie sie miekka i bedzie odstawac od kosci. W czasie gotowania szzynke
odwracac, uzupelniajac wygotowywujaca sie wode.
2. Po ugotowaniu szynke wyjac z garnka, usunac skore i tluszcz, pokroic w cienkie plastry, ulozyc na glebokim polmisku.
3. Przyrzadzic sos: make zasmazyc na rumiano z 1 lyzka masla, rozprowadzic zimnym bulionem, dodac plasterki cytryny bez skorki i pestek, sol, cukier. Zagotowac. Dodac do tego bardzo drobno posiekane i usmazone na 1 lyzce masla
pieczarki. Wlac wino, wsypac szczypte pieprzu, gotowac 10-15 min, az sos
zgestnieje.
4. Ugotowac ryz w wodzie lub w rosole. Ulozyc go wokol szynki wzdluz brzegow
polmiska. Czescia sosu polac szynke, a reszte podac w sosjerce.
- Szynke mozna przyrzadzic takze w nastepujacy sposob: ugotowana szynke pokroic w plasterki i dusic 10 min w winie wymieszanym z bulionem w rownych
czesciach, z dodatkiem pieczarek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności