<- Udziec wieprzowy lub z dzika pieczony z sosem wisLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWatrobka po Wenecku ->

PDF Drukuj

Watroba z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2330 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
500 g watroby,
2 cynadry,
1 lyzka maki,
500 g kartofli,
60 g smalcu,
2 cebule,
1/4 lyzeczki papryki,
olej do smazenia,
sol, pieprz.

1. Watrobe oplukac, obrac z blony i zylek, osaczyc, pokroic w male plasterki.
Cynaderki starannie oplukac, rozciac wzdluz, tak by nie przekroic ich calkowicie, moczyc ok. 30 min w wodzie, nastepnie zagotowac, wyjac. Gdy cynaderki
ostygna, pokroic je w cienkie plasterki.
2. Kartofle i cebule obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Watrobe i cynaderki
wlozyc na rozgrzany olej, zrumienic mieszajac lyzka. Gdy wyparuje z nich
woda, wsypac make i dalej mieszac.
3. Dodac kartofle i cebule, posypac sola, pieprzem i papryka, podlac woda. Dusic tak dlugo, az kartofle beda miekkie.
4. Podawac na goraco z grzybami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności