<- Wieprzowina smażona z imbiremLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaWIEPRZOWINA W CIEŚCIE ->

PDF Drukuj

Wieprzowina vindaloo

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3101 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
700 g chudej wieprzowiny,
500 g kartofli,
2 duze cebule,
2 pomidory,
8 zabkow czosnku,
175 g masla,
1/2 lyzeczki mielonej papryki,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1 lyzeczka nasion fenugriku,
25 g swiezego imbiru lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,
1 zielona papryczka chilli,
2 lyzki octu,
1 lyzeczka soli,
1,5 dl wody,
50 g tamaryszku,
1,5 lyzeczki garam masala,
2 liscie laurowe,
6 ziaren kardamonu,
3 gozdziki.

1. Mieso pokroic w kostke ok. 2,5 x 2,5 cm., usunac calkowicie tluszcz. Rozgrzac w rondlu maslo, mieso zrumienic do momentu, az zacznie puszczac sok.
Dodac pokrojone cebule i czosnek, smazyc ok. 2 min.
2. Dodac papryke, obrane ze skorki pomidory, turmerik, fenugrik, posiekany imbir, pokrojone chilli i sol. Dolac wode i dusic pod przykryciem na malym
ogniu 30 min.
3. Namoczyc tamaryszek w niewielkiej ilosci wody. Po 30 min. odsaczyc wode.
4. Odkryc rondel, odparowac prawie cala wode. Dodac wtedy tamaryszek i pozostale skladniki, przykryc i dusic na bardzo malym ogniu nastepne 30 min. Mieszac co pewien czas, aby mieso i sos nie przywieraly do dna rondla. Podawac
gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
SKAD WZIAC TAMARYSZEK?
Nadesłał(a): tamaryszkowy_fan 2005-09-06 20:09:58

Przepis spiracony z serii Encyklopedia Kulinarna (część 6).. nieładnie...
Nadesłał(a): Lucius 2009-03-11 00:03:01

Lucius - to żadna tajemnica, jest w podpisie skąd pochodzi przepis.
Nadesłał(a): Kucharek 2009-03-11 07:03:46


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności