<- Bracciole (danie jednogarnkowe)Lista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCanelloni nadziewane po bolonsku ->

PDF Drukuj

Burritas

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3214 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min + 12godz
Machaca:
600 g wolowiny,
2 zabki czosnku,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka oregano,
1/2 lyzki soli,
1/4 lyzeczki pieprzu,
1 mala cebula,
1 lyzka oleju,
sol.
12 tortilli lub nalesnikow (przepis na tortille w "macz-ryz").

1. Umyte mieso natrzec zmiksowana masa skladajaca sie z czosnku, soku cytrynowego, oregano, soli i pieprzu. Marynowac 4-6 godz, podsmazyc, podzielic na
male kawalki i osuszyc w przewiewnym miejscu (ok. 6 godz). Jesli machaca robimy z miesa zamrozonego nalezy je wczesniej wyjac z lodowki i rozmrozic
(przepis "machaca suszona wolowina" w "wolowina").
2. Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac. W garnku rozgrzac olej, podsmazyc
cebule. Dodac suszona wolowine (machaca). Smazyc az sie dobrze zrumieni.
Dodac sol i wymieszac.
3. W piekarniku podgrzac tortille. Na kazda nalozyc kilka lyzek miesa i zwinac
w rulon. Podobnie mozna nadziac machaca nalesniki.
4. Podawac gorace z sosem meksykanskim i fasola.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności