<- BurritasLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaCARBONADA WOŁOWA ->

PDF Drukuj

Canelloni nadziewane po bolonsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3560 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
400 g ciasta makaronowego,
maslo do wysmarowania formy.
Farsz;
400 g chudej wolowiny,
100 g boczku,
2 cebule,
1 marchew,
1 galazka selera,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
50 g masla,
100 ml smietanki,
50 g tartego oscypka,
200 g tartego sera kaszkawal,
2 grzyby suszone,
1 gozdzik,
sol, pieprz.
Sos:
25 g masla,
25 g maki,
220 ml mleka.

1. Schlodzone ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 2 mm, z ktorego wykrawac
prostokaty o wymiarach 12 x 20 cm. Odstawic na 1/2 godz., by przeschly. Gotowac przez 5 min we wrzacej, osolonej wodzie. Odcedzic i rozlozyc pojedynczo.
2. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, odcisnac i pokroic w cienkie
platki. Wszystkie warzywa umyc, obrac i bardzo drobno posiekac. Gozdzik
utluc w mozdzierzu.
3. Mieso i boczek przepuscic przez maszynke. Wymieszac z maslem i wlozyc do
rondla. Dodac warzywa i gozdzik. Smazyc na srednim ogniu, poki mieso i warzywa sie nie zarumienia. Dodac koncentrat pomidorowy i grzyby, osolic, dodac pieprz, zalac smietanka i dusic 30 min na bardzo malym ogniu.
4. Ugotowane prostokaty ciasta zwijac w rurki (canelloni) i napelnizc je przygotowanym farszem, nastepnie ukladac w wysmarowanej maslem formie.
5. Z podanych skladnikow sporzadzic sos beszamelowy. Wymieszac z tartym oscypkiem. Mieszanina ta zalac canelloni. Obsypac tartym kaszkawalem i zapiekac
15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności