<- Gulasz z piwemLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaGulasz z polędwicy wołowej ->

PDF Drukuj

Gulasz z poledwicy wolowej

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3120 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg poledwicy wolowej,
400 g kartofli,
350 g cebuli,
2 zielone papryki,
1 pomidor,
1 zabek czosnku,
50 g smalcu,
1 lyzeczka papryki,
1/2 lyzeczki kminku,
sol.

1. Mieso umyc, pokroic w kostke wielkosci 2,5-3 cm. Osolic.
2. Papryki i pomidory umyc, cebule i kartofle obrac. Z papryki wyjac gniazda
nasienne. Cebule, papryki i pomidor pokroic na cienkie plasterki. Kartofle
pokroic w kostke tej samej wielkosci co mieso.
3. Na rozgrzanym tluszczu zrumienic cebule, dodac pokrojone mieso i dusic pod
przykryciem na malym ogniu 30 min. W czasie duszenia mozna dodac troche wody
lub bulionu z kostki. Nastepnie wrzucic pokrojone kartofle, dodac roztarty
czosnek, mielona papryke, kminek, pokrojone papryki i pomidor. Zalac woda
lub bulionem tak, by wszystkie skladniki byly zakryte i gotowac dalej na malym ogniu, az kartofle beda miekkie, a sos zgestnieje. Przed podaniem mozna
wrzucic do gulaszu troche ugotowanych kluseczek "csipetke".

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności