<- Ozor rekonstruowany w majonezieLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaOZÓR CIELĘCY GOTOWANY W WARZYWACH ->

PDF Drukuj

Ozor wolowy z kaparami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3047 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
1 ozor wolowy,
1/2 szklanki oliwy,
6 zabkow czosnku,
1/2 paczki szafranu,
250 g kaparow,
sok z 1 cytryny,
1 peczek natki pietruszki,
sol.

1. Oczyszczony ozor wrzucic na 30 min do wrzacej wody. Odcedzic, zdjac skore,
pokroic w cienkie plastry. Wode z gotowania zachowac.
2. Do garnka wlac oliwe, wlozyc plastry ozora, obrane i grubo posiekane zabki
czosnku, sol, szafran, zalac przecedzona woda, pozostala z gotowania ozora,
gotowac ok. 40 min na srednim ogniu.
3. Gdy ozor bedzie miekki dodac sok z cytryny, umyte kapary i posiekana pietruszke.
4. Garnek przykryc do polowy i trzymac na minimalnym ogniu tak dlugo, az sos
zgestnieje.
5. Podawac na goraco lub na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności