<- Rostbef familijnyLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaRostbef po angielsku ->

PDF Drukuj

Rostbef nacinany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2405 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 kawalki rostbefu bez kosci (po 200 g),
sol, maka do obtoczenia.
Farsz:
250 g pieczarek,
1 mala cebula,
1 lyzka masla,
4 lyzki musztardy,
1 lyzeczka soku cytrynowego,
sol, pieprz.
800 g kartofli,
1 lyzka keczupu,
1 lyzka cukru, sol,
olej do smazenia.

1. Rostbef oplukac w zimnej wodzie, osuszyc. W kazdym kawalku rostbefu zrobic 4
glebokie naciecia (nie do konca).
2. Przygotowac farsz: pieczarki i cebule obrac, oplukac, drobno pokroic. Na goracym masle usmazyc cebule, dodac pieczarki, dusic tak dlugo, az caly plyn
wyparuje. Dodac musztarde, sok cytrynowy, sol i pieprz.
3. Napelnic farszem naciecia w rostbefie. Kazdy kawalek rostbefu posolic, posypac pieprzem i obtoczyc w mace.
4. Kartofle obrac, oplukac, osaczyc, pokroic w kostke o boku 1 cm. W duzym garnku roztrzepac olej, smazyc bez przykrycia na zlotobrazowy kolor.
5. Na duzej patelni roztrzepac mocno olej. Wlozyc rostbef nacieciami do dolu,
smazyc 3-6 min. Odwrocic na druga strone i smazyc jeszcze 3 min, w zaleznosci od wybranego stopnia wypieczenia.
6. Podawac na ogrzanym polmisku z kartoflami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności