<- Wolowina duszona z pomidorami i oliwkamiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWolowina po burgundzku ->

PDF Drukuj

Wolowina marynowana po frankonsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2389 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 15 min.
1,5 kg pieczeni wolowej.
Marynata:
por,
seler,
2 marchwie,
korzen pietruszki,
2 cebule,
10 lisci laurowych,
5 gozdzikow,
20 ziaren jalowca,
20 ziaren pieprzu,
1/4 l octu.

30 g chudego boczku,
4 lyzki oleju,
2 marchwie,
pietruszka,
1/2 pora,
2 cebule,
1/2 l czerwonego wina (najlepiej frankonskie lub Beaujolais),
50 g schlodzonego masla,
1/4 l smietanki kremowki,
sol.
Mieszanka przypraw:
lyzeczka tymianku,
4 gozdziki,
lyzeczka kolendry,
20 ziaren jalowca,
lyzka ziarnistego pieprzu,
4 liscie laurowe,
skorka z 1/4 cytryny pocieta w cienkie paseczki.

1. Mieso oczyscic z powiezi i zyl. Grubo pokrojone warzywa do marynaty, przyprawy, ocet i 1/2 l wody wlac do duzego naczynia. Wlozyc mieso tak, by bylo
przykryte plynem, przykryc i zostawic na 2 dni w chlodnym miejscu.
2. Przed duszeniem mieso dobrze osaczyc, natrzec sola i zrumienic na oleju z
dodatkiem kawalka boczku. Jarzyny do duszenia (marchew, pietruszka, por, cebula) nalezy grubo pokroic i zrumienic obok miesa. Dodac 1/4 l marynaty i
wino. Mieszanke przypraw zawinac w worek z gazy i obwiazac dlugim sznurkiem.
Powiesic w naczyniu do pieczenia tak, by przyprawy byly zanurzone w plynie.
Na powierzchni miesa polozyc kawalki masla. Dusic w piecu pod przykryciem
ok. 2 godz. w temp. 225żC. 30 min przed koncem dodac smietanke.
3. Mieso, worek i boczek wyjac z garnka. Reszte zmiksowac i przetrzec przez sito. Jezeli sos jest za rzadki - wygotowac.
4. Pokrojona cienko pieczen polac sosem. Podawac z kluskami frankonskimi z
ziemniakow.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności