<- ChlodnikLista potraw z grupy: ZupaChlodnik z czosnku z winogronami ->

PDF Drukuj

Chlodnik rosyjski z botwina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3866 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
1 l kwasu chlebowego (przepis w "ogolne"),
500 g mlodych buraczkow wraz z botwina,
2 ogorki,
2 jaja ugotowane na twardo,
2 lyzki smietany,
80 g szczypiorku,
1 peczek koperku,
1 lyzeczka cukru,
sol.

1. Buraczki umyc i obrac. Oddzielic od nich liscie botwiny, ktore zachowac. Buraczki zalac ok. 1/2 l zimnej wody, zagotowac i gotowac dalej na malym ogniu
25-30 min. Na 10 min przed koncem gotowania dodac liscie botwiny.
2. Ugotowane buraczki i botwine odcedzic i drobno posiekac. Wywar z gotowania
schlodzic do temp. 10żC.
3. Jaja obrac i pokroic w cwiartki. Ogorki obrac, wypestkowac i pokroic w kostke. Szczypior przebrac, oplukac i drobno posiekac. Koperek umyc i drobno
posiekac.
4. Buraczki, botwine, szczypior i ogorki polaczyc ze soba w sporym rondlu.
Dodac smietane i cukier. Osolic i wymieszac, po czym rozprowadzic starannie
kwasem chlebowym i schlodzonym wywarem z gotowania buraczkow. Dodac pokrojone jaja.
5. Chlodnik podawac na zimno. Do kazdej porcji dodac mozna nieco pokruszonego
lodu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności