Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3212 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 10 min.
4 grzyby,
2 lyzki zielonego groszku,
1 marchewka,
1 por,
1/2 selera,
1 lyzka masla,
1,2 l wywaru ciemnego,
sol, cukier.
1. Grzyby dokladnie umyc. Wlozyc do cieplej, przegotowanej wody (250 ml), moczyc 3 godz. Ugotowac w tej samej wodzie.
2. Jarzyny obrac, dokladnie oplukac pod biezaca woda.
3. Zielona czesc pora odciac i odrzucic. Marchew, seler i biala czesc pora pokroic na paski szerokosci i grubosci 1 mm, a dlugosci 3 cm. Pokrojone jarzyny posypac sola i cukrem.
4. Zielony groszek zalac wrzaca, osolona woda, ugotowac, odcedzic na sicie.
Ugotowane grzyby pokroic w cienkie paseczki.
5. Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic pokrojone jarzyny, smazyc 1 min. Wyjac,
osaczyc z tluszczu. Zagotowac wywar.
6. Na kazdy talerz nalozyc porcje usmazonych jarzyn, dodac pokrojone grzyby i
lyzeczke groszku. Zalac goracym wywarem i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach