<- GazpachoLista potraw z grupy: ZupaGazpacho 2 ->

PDF Drukuj

Gazpacho

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3685 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
1 kg pomidorow,
1 papryka zolta,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 ogorek,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
200 g bialej bulki bez skorki,
2 lyzki octu winnego lub soku cytrynowego,
4 lyzki oliwy,
500 ml zimnej, przegotowanej wody,
sol, pieprz,
kostki lodu.

1. Jarzyny dokladnie umyc. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, usunac pestki. Pokroic w kostke. Z obranego ogorka usunac pestki. Pokroic w kostke.
Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Papryki oczyscic z nasion, pokroic w
kostke. Czosnek obrac, rozetrzec. Bulke namoczyc w 500 ml zimnej przegotowanej wody.
2. Pomidory, cebule, czosnek i polowe papryk zmiksowac z octem, oliwa i namoczona bulka (razem z woda). Po zmiksowaniu przetrzec przez sito. Nie solic.
Szczelnie przykryc, wstawic do lodowki co najmniej na 2 godz.
3. Pozostale pokrojone papryki i ogorek przelozyc do miseczki, rowniez wstawic
do lodowki.
4. Przed podaniem ubic gazpacho trzepaczka, doprawic sola i pieprzem. Wrzucic
kilka kostek lodu. Gazpacho musi byc bardzo zimne. Na talerzach ulozyc pokrojone papryki, ogorek i wlac gazpacho.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności