<- Kalabryjska minestroneLista potraw z grupy: ZupaKapusniak z serem roquefort ->

PDF Drukuj

Kapusniak

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7738 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.
500 g kiszonej kapusty,
100 g boczku wedzonego,
300 g kartofli,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
2 liscie laurowe,
2 kostki bulionowe,
sol, pieprz,
2 l wody.

1. Kapuste oplukac na sicie pod biezaca woda. Osaczyc z wody, drobno pokroic.
2. Boczek pokroic w kostke. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Kartofle
obrac, oplukac, pokroic w plasterki.
3. Na duzej patelni podsmazyc boczek, dodac cebule, smazyc tak dlugo, az cebula
sie zrumieni. Dodac pokrojona kapuste, smazyc 3-4 min. Nastepnie wlac niewielka ilosc wody, dusic pod przykryciem na malym ogniu 10 min.
4. Zagotowac wode, wrzucic pokrojone kartofle, gotowac 10 min. Dodac kapuste z
boczkiem i cebula. W malej ilosci wody rozpuscic pokruszone kostki bulionu i
wlac do kapusty. Dodac liscie laurowe i czosnek roztarty z sola. Doprawic
pieprzem. Gotowac pod przykryciem jeszcze 15 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Naprawde dobry - wyprudowałem.
Nadesłał(a): Buli 2006-05-07 14:05:35


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności