<- Meksykański gazpacho z mikseraLista potraw z grupy: ZupaMinestra po florencku ->

PDF Drukuj

Minestra grochowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2463 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3,5 godz.
400 g grochu wymoczonego uprzednio przez 12 godz. w wodzie,
400 g wedzonych zeberek wieprzowych,
25 g suszonych grzybow,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
2 kartofle,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
kilka galazek siekanej zielonej pietruszki,
1 galazka swiezej szalwii,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Groch odcedzic, umyc pod biezaca woda, zalac 2 litrami wody, gotowac 2 godz.
2. Grzyby moczyc 20 min w letniej wodzie. Wyjac, osaczyc i pokroic w cienkie
paski. Kartofle obrac i umyc. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac.
3. Zeberka podzielic na kawalki dlugosci 8-10 cm.
4. W pojemnym rondlu rozgrzac oliwe, zrumienic na niej czosnek, ktory nastepnie
usunac. Dodac cebule, zasmazyc na jasnozloty kolor, nastepnie dodac zeberka
i podsmazac mieszajac, poki nie zrumienia sie z obu stron.
5. Dodac grzyby, szalwie i kartofle (jesli zbyt duze, to przeciete na pol),
rozprowadzony 1 lyzka wody koncentrat pomidorowy oraz groch wraz z woda, w
ktorej sie gotowal. Doprawic zielona pietruszka.
6. Zagotowac, nastepnie gotowac 40 min na srednim ogniu. Wyjac ugotowane kartofle, rozgniesc je widelcem, wlozyc ponownie do zupy i gotowac jeszcze 20
min. Doprawic sola i pieprzem.
7. Zupe podawac bardzo goraca.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
1. Smarzenie czosnku to utrata większości jego walorów. 2. Gotowanie ziemniaków w koncentaratem pomidorowym spowoduje ich "zdębienie" - czyli stwardnienie. 3. Kto gotuje zieloną pietruszkę ???
Nadesłał(a): BYLU 2006-04-10 14:04:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności