<- Ostra zupaLista potraw z grupy: ZupaOstra zupa krewetkowa ->

PDF Drukuj

Ostra zupa jarzynowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3155 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g pomidorow,
50 g swiezego bobu,
1 mala cebula,
1 mala marchewka,
1 kartofel,
1/2 malej cukini,
2 lyzki zielonego groszku,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1/4 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki bialego pieprzu,
1/4 lyzeczki cayenne,
kilka ziaren kolendry,
1 lyzeczka pasty pomidorowej,
1 l wody,
sol, pieprz,
galazka swiezej kolendry do przybrania.

1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w kostke.
2. W garnku rozgrzac oliwe, wlozyc cebule, dodac cayenne i cynamon. Smazyc 2
min. Wlac wode, zagotowac. Dodac bob, zielony groszek, marchewke, cukinie i
kartofel. Gotowac na malym ogniu 35 min.
3. Pomidory zalac niewielka iloscia wrzatku, zagotowac, przetrzec przez sito,
dodac do zupy razem z pasta pomidorowa. Gotowac jeszcze 10-15 min.
4. Przed podaniem pokroic galazke kolendry i posypac zupe.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności