<- Polewka z powideł lub z przecieru jabłecznegoLista potraw z grupy: ZupaPoziomki w mleku ->

PDF Drukuj

Porrusalda

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3012 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g suszonego dorsza,
600 g kartofli,
500 g porow,
2 zabki czosnku,
4 lyzki oleju,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
1,5 l wody,
sol.

1. Suszonego dorsza wlozyc do garnka z zimna, przegotowana woda. Moczyc przez
12 godz. Przed gotowaniem zdjac skore, usunac osci, podzielic na platy.
Umyc pod biezaca woda i pokroic w kostke wielkosci 3 cm.
2. Jarzyny dokladnie umyc. Pory pokroic na kawalki dlugosci 5 cm. Papryke przeciac na pol, wyjac gniazdo nasienne i pokroic na paski. Marchewke pokroic w
mala kostke, a kartofle w kostke wielkosci 3 cm. Czosnek obrac.
3. W garnku zagotowac wode, wrzucic pory, marchewke i papryke. Dodac 2 lyzki
oleju, posolic i gotowac na malym ogniu pod przykryciem 15 min.
4. Do gotujacych sie jarzyn wlozyc dorsza i kartofle. Gotowac na malym ogniu
nastepne 15 min.
5. Na pozostalym oleju usmazyc czosnek na zloty kolor. Dodac do zupy i gotowac
pod przykryciem jeszcze 5 min.
6. Porrusalde podawac od razu na ogrzanych talerzach. (Powinna byc dosc gesta,
a jarzyny nie powinny byc rozgotowane.)

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności