<- Wywar z grzybów suszonychLista potraw z grupy: ZupaWywar z kosci i miesa - jasny ->

PDF Drukuj

Wywar z jarzyn

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2868 razy.


Czas przygotow. 2,5 godz.
500 g marchwi,
500 g cebuli,
250 g selera,
100 g porow,
30 g masla,
bouquet garni, sol,
3,5 l wody.

1. Jarzyny oczyscic, obrac, oplukac pod biezaca woda. Marchewke, cebule, seler
i pory pokroic w gruba kostke.
2. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pokrojona cebule i pory. Dusic, az zmiekna (ok. 5 min). Przez caly czas mieszac drewniana lyzka, by sie cebula nie
przyrumienila.
3. Do duzego garnka wlozyc pokrojona marchewke, seler i podduszona cebule z porem. Zalac zimna woda, zagotowac, dodac bouquet garni. Gotowac dalej pod
przykryciem na malym ogniu najmniej przez 2 godz. W kuchni profesjonalnej
wywar gotuje sie do 6 godz. W garnku powinno zostac ok. 2 l plynu.
4. Gotowy wywar lekko osolic, przecedzic 2x przez bardzo geste sito.
5. Przechowywac w lodowce do 5 dni, a podzielony na porcje zamrozony w zamrazalniku do 3 miesiecy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności