<- Zimna zupa z poziomek z winem.Lista potraw z grupy: ZupaZloty joich (rosol) ->

PDF Drukuj

Zimowa zupa wisniowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2799 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
400 g wisni z kompotu,
400 ml czerwonego wina,
800 ml wody,
sol, pieprz, cukier.
Grzanki:
1 chalka,
100 g masla.

1. Wisnie z kompotu osaczyc na sicie. Wyjac pestki.
2. Wino zagotowac z woda. Dodac wisnie, odrobine soli i pieprzu. Gotowac na malym ogniu 5 min. Doprawic cukrem do smaku.
3. Przygotowac grzanki: chalke pokroic w cienkie plastry. Na patelni dobrze
rozgrzac maslo. Ulozyc plastry chalki, smazyc z obu stron na zloty kolor.
4. Na kazdym talerzu polozyc 3 grzanki, zalac zupa i szybko podawac tak, by
grzanki pozostaly chrupkie i zbytnio nie nasiaknely zupa.
5. Zupe podaje sie zwykle na goraco, gdyz jest to zupa zimowa. Mozna ja jednak
ochlodzic w lodowce i podac na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności