<- Zupa żółwiowa sztuczna.Lista potraw z grupy: ZupaZupa-krem z kapusty włoskiej ->

PDF Drukuj

Zupa-consomme julienne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2098 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1250 ml bulionu,
2 marchewki,
1 kalarepa,
biale czesci 2 porow,
1/2 selera,
1/4 malej glowki bialej kapusty,
1 glowka salaty,
50 g swiezych lisci szczawiu,
2 lyzki zielonego groszku,
50 g masla,
sol, cukier,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.

1. Szczaw przebrac, starannie oplukac w zimnej, biezacej wodzie. Odciac, odrzucic ogonki. Marchew, kalarepy, pory, seler i cebule obrac, pokroic w paski o
szerokosci i grubosci 1 mm, a dlugosci ok. 3 cm, czyli w "julienne", osolic
i doprawic cukrem. Kapuste i salate umyc i obrac z wierzchnich lisci. Pozostale pokroic w paski tej samej wielkosci, co reszta jarzyn.
2. Marchew, kalarepe, por, seler i cebule przesmazac 5 min na rozgrzanym masle.
Kapuste i salate obgotowac (ok. 5 min) w duzej ilosci osolonego wrzatku, odcedzic, dodac do pozostalych warzyw i starannie wymieszac. zalac niewielka
iloscia bulionu i dusic 5 min.
3. Przelozyc do rondla, dodac szczaw i zielony groszek. Zalac reszta bulionu i
gotowac pod przykryciem, na srednim ogniu 25 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności