<- Zupa cytrynowaLista potraw z grupy: ZupaZupa cytrynowa na zimno ->

PDF Drukuj

Zupa cytrynowa (meksykanska)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2825 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
700 g kurzych piersi,
4 kurze watrobki,
2,5 l wody,
3 zabki czosnku,
1/2 cebuli,
3 galazki kolendry,
3 zielone cytrynki (limony),
700 g pomidorow,
100 g czerwonej cebuli,
1 zielona papryka,
1 gozdzik,
1 laska cynamonu (2,5 cm),
1/2 lyzeczki zmielonego kminku,
1 lyzeczka oregano,
1 lyzka oleju, sol.
Do przybrania:
3 zielone cytrynki,
1 awokado,
smazone paski tortilli (przepis w "macz-ryz").

1. Cebule i czosnek obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Kurze piersi dokladnie
umyc pod biezaca woda. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodac czosnek, cebule,
kolendre i sol. Zagotowac, zmniejszyc ogien, gotowac pod przykryciem, az
mieso bedzie miekkie (40 min). Wyjac i pokroic na male kawalki. Wywar przecedzic i odstawic. Watrobki oplukac, usunac blony, pokroic na kawalki.
2. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic. Czerwona cebule obrac, oplukac,
posiekac. Zielona papryke oplukac, odkroic 6 dlugich paseczkow, a reszte
drobno posiekac. 3 cytrynki pokroic na plasterki.
3. Na patelni podpiec kminek, gozdzik, cynamon i oregano. Przelozyc do miksera,
wlac 125 ml wywaru i zmiksowac.
4. W garnku rozgrzac olej. Wrzucic czerwona cebule i podsmazyc. Dodac posiekana
papryke i smazyc 2 min. Dodac pomidory i ciagle mieszajac gotowac 7 min.
Wlac reszte wywaru i zmiksowane przyprawy. Gdy sie zupa zagotuje dodac plasterki zielonych cytrynek, pokrojone mieso kurze i watrobki. Przykryc i gotowac na srednim ogniu 10 min. Osolic.
5. Awokado obrac i pokroic na plastry, pozostale cytrynki przekroic na cwiartki. Plasterki cytrynek wyjac z garnka i polozyc na srodku talerzy. Zalac
goraca zupa. Wlozyc paseczki zielonej papryki i paseczki smazonych tortilli.
Oddzielnie podac awokado i cytrynki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności