<- Zupa cytrynowaLista potraw z grupy: ZupaZupa cytrynowa ->

PDF Drukuj

Zupa cytrynowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2301 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
500 g cieleciny z koscia,
3 marchewki,
1 cebula,
1/2 malego selera,
100 ml smietany,
100 g ryzu,
4 lyzki soku cytrynowego,
1,5 l wody,
sol,
1 cytryna do przybrania,
2 galazki koperku do przybrania.

1. Jarzyny umyc, obrac, oplukac, pokroic na duze kawalki. Cebuli nie kroic.
2. Cielecine umyc, zalac zimna, lekko osolona woda. Dodac jarzyny, gotowac na
malym ogniu 1 godz. Ugotowane mieso wyjac, pokroic na male kawalki. Wywar
przecedzic.
3. Ryz oplukac na sicie pod biezaca woda. Zalac wrzatkiem (200 ml), osolic,
ugotowac na sypko.
4. Make wymieszac dokladnie ze smietana, dodac do wywaru, zagotowac. Doprawic
sola i sokiem cytrynowym. Dodac pokrojone mieso i ryz.
5. Cytryne dokladnie umyc, sparzyc wrzatkiem. Odkroic 4 cienkie plasterki ze
skorka. Z pozostalej cytryny sciac jak najcieniej wierzchnia, zolta warstwe
skorki i pokroic na paseczki.
6. Przed podaniem kazda porcje zupy przybrac plasterkiem cytryny, koperkiem i
skorka cytrynowa. Cytryna wczesniej wlozona nada zupie gorzki smak.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności