Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 11061 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
150 g suchej fasoli,
100 g wedzonego boczku,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pomidor,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka majeranku,
1 l wywaru z jarzyn,
sol, pieprz.
Grzanki:
4 kromki bialej bulki,
2 zabki czosnku,
1 lyzka masla,
sol.
1. Fasole umyc. Wlac 500 ml zimnej, przegotowanej wody, moczyc fasole 12 godz.
Ugotowac w tej samej wodzie na malym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzac.
2. Marchewke i cebule obrac, umyc, pokroic w kostke. Pomidor sparzyc wrzatkiem,
zdjac skorke, pokroic na kawalki.
3. Boczek pokroic na grube plastry, podsmazyc na patelni. Po wyjeciu, pokroic w
kostke, a na pozostalym tluszczu usmazyc cebule, marchewke i pomidor.
4. Do garnka z ugotowana fasola wlac wywar z jarzyn, zagotowac. Dodac podsmazone jarzyny i sol. Gotowac jeszcze kilka minut. Zupe przetrzec przez sito.
5. Przygotowac grzanki: kazda kromke przekroic na 4 czesci, zrumienic w piekarniku. Gorace grzanki posmarowac maslem roztartym z czosnkiem i sola.
6. Przetarta zupe ponownie zagotowac. Doprawic czosnkiem, sola i majerankiem.
Posypac skwarkami z boczku. Podawac z grzankami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach