Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3206 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g swiezych krewetek,
1 mala cebula,
45 g maki,
30 g masla,
100 ml wina,
100 ml smietanki,
1 lyzka przecieru pomidorowego.
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby,
skorupki z krewetek,
1 mala cebula,
1 lodyga selera,
1,2 l wody,
sol, pieprz,
skorka z cytryny.
1. Krewetki umyc, obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, umyc w osolonej wodzie. Skorupki zachowac do bulionu.
2. Przygotowac bulion: rybe umyc, jarzyny obrac, oplukac. Skorupki utluc w mozdzierzu. W garnku zagotowac wode, wlozyc rybe i jarzyny. Dodac sol i pieprz.
Gotowac 20 min. Przecedzic, dodac potluczone skorupki, skorke cytrynowa, gotowac 15 min. Ponownie przecedzic, odparowac do 1 l.
3. Na masle udusic drobno pokrojona cebule, dodac przecier pomidorowy, oproszyc
maka, wlac bulion i wino. Dodac krewetki, gotowac nie dluzej niz 10 min.
Najladniejsze krewetki wyjac, odlozyc do przybrania. Reszte razem z bulionem
zmiksowac.
4. Do kremu dodac smietane, doprawic sola i pieprzem. Przybrac krewetkami i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach