<- Zupa panisciaLista potraw z grupy: ZupaZupa pavese ->

PDF Drukuj

Zupa paschalna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1947 razy.


Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 kosc szpikowa wolowa lub cieleca,
1 kg miesa wolowego lub cielecego,
1/2 kg marchwi,
1/2 kg rzepy,
1/2 kg ziemniakow,
1 kg swiezego bobu,
1/2 kg cukinii,
3 srednie pory (tylko biale czesci),
15 lodyzek natki pietruszki,
1 cebula,
sol, pieprz,
peczek kolendry.

1. Starannie umyc i obrac wszystkie jarzyny, wyluskac bob, jesli jest w strakach.
2. Jarzyny, mieso i kosc wlozyc do duzego garnka i zalac woda, osolic, popieprzyc, dodac pol peczka obranej i posiekanej kolendry.
3. Gotowac najpierw na duzym ogniu 1 godz, potem zmniejszyc ogien, dodac ziemniaki i po 10 min bob.
4. Wyjac mieso, ziemniaki i bob. Reszte skladnikow dobrze utrzec i wymieszac.
Wlozyc z powrotem ziemniaki i bob, pogotowac chwile. Odstawic i posypac zupe
swieza kolendra.
5. Mieso podawac oddzielnie z bukietem gotowanych jarzyn.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności