<- Zupa rybna przecieranaLista potraw z grupy: ZupaZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI ->

PDF Drukuj

Zupa rybna slodko-kwasna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3142 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g bialej ryby morskiej,
3 lyzki oleju,
1 korzen kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka ziaren pieprzu,
5 cebulek dymek,
1 lyzeczka pasty krewetkowej,
2 lyzki cukru,
2 lyzki sosu rybnego,
1 lyzka soku z cytryny,
4 ziarna tamaryndy lub 1 lyzka powidel sliwkowych,
1/2 lyzeczki soli,
do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki, czerwone
papryczki chilii, platy imbiru, palemki z dymki.

1. Tamarynde namoczyc w 4 lyzkach goracej wody.
2. Rybe sprawic, sfiletowac, pokroic w paski.
3. Korzen kolendry obrac, oplukac i posiekac, pieprz utluc. Przelozyc do mozdzierza, dodac paste krewetkowa i sol, utrzec na gladka mase.
4. Olej rozgrzac na patelni i smazyc mase przez 3 min., dodac rybe, podsmazyc 2
min, aby sie lekko sciela, zdjac z ognia.
5. Zagotowac 4 szklanki wody. Wlac wode z moczenia tamaryndy, dodac rybe z sosem, sok z cytryny, cukier i sos rybny, zagotowac.
6. Zupe przelac do miseczek, przybrac palemkami z dymki, kwiatami z chilli, dekoracyjnie pokrajanym imbirem. Podawac goraca.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności