<- Zupa zapiekana z ciastem francuskimLista potraw z grupy: ZupaZupa ze słodkiej kapusty na mięsie z pomidorami ->

PDF Drukuj

Zupa zbozowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1870 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
50 g jeczmienia,
25 g pszenicy,
25 g czerwonej soczewicy,
2 kartofle,
1 cebula,
2 lyzki oleju slonecznikowego,
1 lyzeczka suszonego tymianku,
1/2 lyzeczki suszonego rozmarynu,
2 lyzki kwasnej smietany,
1,2 l wywaru ze swiezych jarzyn lub wody,
2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku,
sol, pieprz,
galazka swiezego tymianku lub rozmarynu do przybrania.

1. Pszenice, jeczmien i soczewice zalac goraca woda, przykryc, odstawic na 1
godz. Po namoczeniu odcedzic.
2. Kartofle i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke.
3. W duzym garnku rozgrzac olej, wlozyc cebule i kartofle. Smazyc 5 min. Dodac pszenice, jeczmien i soczewice. Mieszac i smazyc jeszcze 5 min. Wlac wywar, dodac przyprawy. Przykryc, gotowac na malym ogniu, az ziarna pszenicy i
soczewicy beda miekkie (ok. 1 godz). Pod koniec gotowania posolic.
4. Przed podaniem dodac smietane i posypac szczypiorkiem.
5. Do zupy mozna dodac 50 g posiekanego twardego tofu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności