<- Zupa z cielęciny i ryżuLista potraw z grupy: ZupaZupa z czarnego chleba ->

PDF Drukuj

Zupa z cukini

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3470 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
600 g malych cukini,
1 l mleka,
0,5 l bulionu z kury,
3 lyzki masla,
1 mala cebula,
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,
1 lyzka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki,
sol.

1. Cukinie umyc, pokroic na kawalki, wlozyc do garnka, zalac mala iloscia wrzacej wody. Gotowac pod przykryciem 5 min. Odcedzic i ostudzic.
2. Cukinie zmiksowac z bulionem i mlekiem. Cebule obrac i zetrzec na tarce o
malych otworach.
3. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc cebule, smazyc 2 min. Wlac zmiksowana cukinie. Doprawic sola, pieprzem, przykryc i gotowac na malym ogniu 5 min.
4. Zupe podawac w miseczkach posypana swieza, drobno pokrojona kolendra lub
zielona pietruszka. W Meksyku zupe z cukini podaje sie czasem w malych dyniach lub okraglych kabaczkach przecietych na pol i wydrazonych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności