Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2518 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
500 g suchej czarnej fasoli,
4 plastry boczku,
1 cebula,
1 lyzka oregano,
1,2 l przegotowanej wody.
4 tortille usmazone poprzedniego dnia (przepis w "macz-ryz"),
6 lyzek gestej smietany,
6 plasterkow cytryny,
sol,
olej do smazenia.
1. Oplukana fasole zalac przegotowana woda i moczyc 8 godz. Odcedzic, zalac
swieza woda i gotowac bez przykrycia 10 min. Nastepnie przykryc i gotowac na
malym ogniu bez soli 50-60 min. Miekka fasole odcedzic i zmiksowac z 600 ml
przegotowanej wody.
2. Boczek pokroic na kawalki. Cebule obrac i drobno posiekac.
3. Do duzego garnka wlozyc boczek i smazyc kilka minut. Gdy tluszcz sie wytopi
boczek wyjac, wlozyc cebule i smazyc 2-3 min. Dodac zmiksowana fasole, oregano i sol. Wlac 600 ml wrzacej wody, przykryc i gotowac na malym ogniu 10
min. Jezeli zupa jest zbyt gesta dolac troche wody.
4. Tortille pokroic w paski. Na patelni rozgrzac olej, wrzucac po kilka paskow
tortilli i smazyc, az beda brazowozlote. Wyjac z oleju lyzka cedzakowa i
ulozyc na papierowych serwetkach. Swiezo usmazone tortille nalezy najpierw
suszyc w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz w temp. 120żC.
5. Gotowa zupe przelac do miseczek. Do kazdej porcji wlozyc lyzke smietany,
plasterek cytryny, kawalki smazonego boczku i kilka paskow tortilli.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach