Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2873 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g piersi kurczaka,
100 g makaronu sojowego,
6 szklanek wody,
1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,
5 malych korzeni pietruszki,
1 cebula,
1/2 lyzeczki soli,
3 male grzyby boczniaki,
1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,
3-4 pedy bambusa,
2 cebulki dymki z czescia zielona,
10 duzych orzechow laskowych,
do przybrania natka pietruszki.
1. Przygotowac wywar. Pietruszke i cebule obrac, oplukac. Do zimnej wody wlozyc
kosci, pietruszke, imbir, sol, gotowac na malym ogniu 45 min.
2. Makaron namoczyc na 15 min., osaczyc na sitku.
3. Kurczaka pokroic w paski. Boczniaki oplukac i pokrajac w paski.
4. Orzechy wyluskac i zalac wrzatkiem na 5 min., otrzec skorki, dymke umyc i
pokroic czesc zielona na odcinki dlugosci 4 cm. Pedy bambusowe pokroic w
paski.
5. Wywar zagotowac, wlozyc pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pedy bambusowe, orzechy i pokrajana dymke. Zmniejszyc
ogien i gotowac 5 min.
6. Zupe przelac do wazy, przybrac galazkami pietruszki. Podawac goraca.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach