Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2470 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.
750 g mlodego szczawiu,
3 lyzki masla,
2 lyzki maki,
200 ml smietany,
1,5 l wywaru ciemnego,
sol,
6 jaj ugotowanych na twardo.
1. Szczaw oplukac dokladnie, zmieniajac kilkakrotnie wode. Osuszyc na sicie,
odciac lodyzki a liscie pokroic w cienkie paseczki.
2. W szerokim plaskim garnku rozgrzac maslo. Wrzucic szczaw, lekko osolic i
mieszajac przez caly czas szybko podsmazyc. Dusic pod przykryciem na malym
ogniu 5 min.
3. Make wymieszac z niewielka iloscia zimnego wywaru. Rozetrzec na gladka, jednolita mase. Dodac do szczawiu i stale mieszajac dolewac powoli reszte zimnego wywaru. Gotowac 10 min. Pod koniec dodac smietane, wymieszac i raz zagotowac.
4. Jaja ugotowane na twardo przekroic na polowki. Ulozyc na talerzach, zalac
goraca zupa i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach