<- Zupa z mleka z pianką tak zwana ?Nic?Lista potraw z grupy: ZupaZupa z młodej rzepki ->

PDF Drukuj

Zupa z mlodego szczawiu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1915 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.
750 g mlodego szczawiu,
3 lyzki masla,
2 lyzki maki,
200 ml smietany,
1,5 l wywaru ciemnego,
sol,
6 jaj ugotowanych na twardo.

1. Szczaw oplukac dokladnie, zmieniajac kilkakrotnie wode. Osuszyc na sicie,
odciac lodyzki a liscie pokroic w cienkie paseczki.
2. W szerokim plaskim garnku rozgrzac maslo. Wrzucic szczaw, lekko osolic i
mieszajac przez caly czas szybko podsmazyc. Dusic pod przykryciem na malym
ogniu 5 min.
3. Make wymieszac z niewielka iloscia zimnego wywaru. Rozetrzec na gladka, jednolita mase. Dodac do szczawiu i stale mieszajac dolewac powoli reszte zimnego wywaru. Gotowac 10 min. Pod koniec dodac smietane, wymieszac i raz zagotowac.
4. Jaja ugotowane na twardo przekroic na polowki. Ulozyc na talerzach, zalac
goraca zupa i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności