Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7026 razy.
Dobrze przemarznięte jagody jarzębiny sparzyć na sicie i napełnić nimi gąsiorek lub dużą butelka do 3/4 pojemności.
Zalać do peÅ‚na spirytusem 70ø i dobrze zakorkowane naczynie trzymać na sÅ‚oÅ„cu lub w ciepÅ‚ym miejscu przez 2 miesiÄ…ce.
Przecedzić do innej butelki lub gąsiorka.
Z czystej wytrawnej wódki i cukru zrobić gęsty syrop (proporcja: na 1 l wódki - 20-30 dag cukru), napełnić nim większy rondel i powoli ogrzewać. Wlać powoli nalewkę do gorącego syropu (gaz w kuchence musi być zgaszony), cały czas starannie mieszając.
Wystudzić pod przykryciem (w przeciwnym wypadku ulotni się aromat) i zlać do butelek.