<- Nalewki - Jarzębinówka #1Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewki - Jarzębinówka bez cukru ->

PDF Drukuj

Nalewki - Jarzębinówka #2

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6430 razy.


Dobrze przemarznięte jagody jarzębiny sparzyć na sicie i napełnić nimi gąsiorek lub dużą butelka do 3/4 pojemności.
Zalać do pełna spirytusem 70 i dobrze zakorkowane naczynie trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu przez 2 miesiące.
Przecedzić do innej butelki lub gąsiorka.
Z czystej wytrawnej wódki i cukru zrobić gęsty syrop (proporcja: na 1 l wódki - 20-30 dag cukru), napełnić nim większy rondel i powoli ogrzewać. Wlać powoli nalewkę do gorącego syropu (gaz w kuchence musi być zgaszony), cały czas starannie mieszając.
Wystudzić pod przykryciem (w przeciwnym wypadku ulotni się aromat) i zlać do butelek.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności