<- Nalewka śliwkowa #2Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka wiejska ->

PDF Drukuj

Nalewka truskawkowa

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 11091 razy.


Trunek ten - przypominający likier - jest najlepszy, gdy sporządzimy go z truskawek niezbyt dużych, z jednej strony rumianych, z drugiej zaś - białych lub zielonych.
Nasypać truskawki do gąsiora, wypełniając go do 2/3 pojemności, zalać do pełna wódką i postawić zakorkowane naczynie na 3 dni w oknie, codziennie odwracając je do słońca inną stroną.
Zlać sok i zasypać go cukrem w proporcji 40 dag cukru na 1 l. Trzymać dalej w naczyniu na słońcu, aż uzyska całkowicie płynną konsystencję.
Truskawki, które pozostały, wycisnąć, oba płyny zmieszać i rozlać do butelek.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności