<- Nalewka starej ochmistrzyniLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka śliwkowa #2 ->

PDF Drukuj

Nalewka śliwkowa #1

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9403 razy.


1 kg sliwek
1 litr spirytusu 95%
1/2 litra wodki czystej 45%
1 lyzka cukru

Swieze sliwki wsypujemy do sloja i zalewamy wodka i spirytusem.
Zakorkowane w sloju pozastawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni, co kilka dni potrzasac slojem.
Potem przelewamy plyn znad owocow do innego sloja (oczywisci przez gaze), owoce miazdzymy nie zgniatajac pestek i zasypujemy cukrem.
Pozostawiamy w cieple przez 2-3 tygodnie oczywiscie potrzasac slojem. Wytworzony syrop zlewamy przez gaze i zaprawiamy nim uprzednio zlany plyn.
Gdy zostanie syrop jest swietny jako likier.
Nalewke przelewamy do flaszek po sklarowaniu. Im dluzej stoi tym smaczniejsza.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności