Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6204 razy.
1. Zaprawa:
1/2 laski wanilii
2 krople olejku migdałowego
100 ml spirytusu 95 %
Do spirytusu wlać olejek, wrzycić rozdrobnioną wamilię, szczelnie zakorkować.
Macerować 2 tygodnie, często mieszać.
Po tym czasie zlac do butelki.
2. Nalew śliwkowy :
1kg śliwek j.w., nieco przejrzałych, nadwiędniętych,
Wydrylować, zostawić co 10 pestkę. śliwki rozdrobnić, wrzycić z odłożonymi pestkami do 3l słoja i zalać 1,15 l 70% spirytusu.
Macerować 3-4 tygodnie, mieszając 3-4 razy w tygodniu.
Zlać nalew znad owoców do gąsiorka.
3. Zaprawa na suszonych owocach:
25 g dobrych, suszonych śliwek (bez pestek, bez zapachu dymu itp)
25 g suszonej tarniny
10 g owoców głogu
25 g rodzynek
200 ml spirytusu 60 %
Śliwki i rodzynki rozdrobnić, wrzucić do słoika razem z inymi owocami, zalać spirytusem i szczelnie zakorkować.
Macerować 4-6 tygodni, mieszać co jakiś czas, po czym zlać do butelki.
4. Karmel
(ze 100 g cukru otrzymuje się 100-150 ml karmelu)
Cukier podgrzewać na patelni, ciągle mieszając, aż się stopi, sciemnieje i zacznie wrzeć.
Palenie skończyć, gdy kropla cukru zanurzona w zimnej wodzie zastygnie na twardą, szklistą masę.
Patelnię zdjąć z ognia, poczekać aż masa ostudzi się do ok. 60-70 stopni.
Na 100 g wziętego cukru dolać wody tyle, aby otrzymać 100-150 ml karmelu.
(Wodę wlewać ostroznie, bo pryska!)
Nalewka Śliwkowa (skład na 2l nalewki, 35 %)
1,15 l nalewu śliwkowego (przepis 2)
100 ml zaprawy (przepis 1)
200 ml zaprawy na suszonych owocach (przepis 3)
500 ml syropu cukrowego (0,5 kg cukru rozpuszczać w 0.25 l gotującej się wody, zbierając "szum")
12 ml karmelu ( przepis 4)
5 ml 10% roztworu kwasu cytrynowego
ok. 100 ml spirytusu 95%
W gąsiorku oznaczyc poziom 2 l.
Wlać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Dopełnić do 2 l spirytusem.
Barwę (zbyt jasna) można skorygować dodając karmelu.
Po 6-8 (warto czekać!) tygodniach przefiltrować, zlać do butelek.