Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 16123 razy.
1 kg cytryn,
1 kg cukru,
1 l mleka,
1 l spirytusu
Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny ostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.
Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni).
Natępnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami).
Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
mam pytanie w zwiazku z ta nalewka. mianowicie czy mleko ma byc przegotowane czy nie.prosze o odpowiedz. Nadesłał(a): medek <medek@op.pl> 2005-08-16 14:08:50
mleko ma byc z kartonu. UHT :-)
Poza tym to straszna meczarnia z przelewaniem (filtrowaniem)... Moja nalewka byla filtrowana chyba 3 razy :-) ALE TO NAJPYSZNIEJSZA RZECZ NA SWIECIE Nadesłał(a): xplict <xplict@gazeta.pl> 2005-09-01 08:09:24
Rozumiem, ze im chudsze mleko tym lepsze??? Spróbuję z 1,5% Nadesłał(a): nietzsche 2005-10-26 20:10:16
Właśnie dojrzewa, ale i tak już po dwóch tygodniach po przefiltrowaniu jest świetna. Na Święta będzie w sam raz i już nastawiam następną. Smak nie do opisania. Nadesłał(a): Barbarka <bery-m@wp.pl> 2005-11-30 23:11:32
tak samo można zrobić pomarańczówkę. Ja dodaję kilka gożdzików.Filtruję na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem. Idzie błyskawicznie i jest krystaliczna. Ewentualnie można filtrowanie powtórzyć Nadesłał(a): fajka2 <muchi@selex.pl> 2005-12-11 20:12:48
Po dolaniu spirytusu mleko się zwarzyło, tak ma być? Wlałem łaciate 2% Nadesłał(a): Gratz 2006-06-04 18:06:15
tak ma byc , sie ma zwarzyc , wstrzasaj co kilka dni. Nadesłał(a): 2006-06-12 11:06:28
Ja często robię tę nalewkę. Z filtracją zawiesiny mlecznej nie będzie problemu jeżeli weżmiecie plastikową 2l butelkę, przetniecie w polowie, a szyjkę trzeba zakorkować wacikiem, nie zbyt zbitym, żeby nie wypadlo,ą żeby ciecz sie przedostala.Najlepiej wstawić to do drugiej części buteki, wlać trochę i przykryćtależykem, żeby % nie uciekały. Filtrować partiami wymieniając waciki.Najmniejsze są straty.Podobna nalewka na cytryńcu chińskim wygrała turniej nalewek. Nadesłał(a): Annetta 2006-06-13 14:06:59
Mi po 2 tygodniach się nie zważyła ??
Zastanawiam się jak będzie z tym filtrowaniem i klarownością trunku. Nadesłał(a): zelazko <zelazko@poczta.fm> 2006-07-10 16:07:17
"Filtruję na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem. Idzie błyskawicznie" - no ja nie wiem jak błyskawicznie ja to chyba mam za gęste ręczniki bo sączy się tak wolno, że... Nadesłał(a): K <ketling@o2.pl> 2006-08-14 21:08:35
Moim zdaniem znaczenie ma tez jakiego mleka się użyje najlepiej chyba 0,5% Nadesłał(a): kuk50 2009-08-14 07:08:21
Najlepiej uzyc mleko prawdziwe (nie UHT, ktore jest rozdrobnione przez procesy chemiczne). Nadesłał(a): Katarzyna <siwkaus@hotmail.com> 2012-02-01 01:02:51