Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7614 razy.
20 dag ziarnistej zmielonej kawy zalać 1 l spirytusu, pozostawić na kilka dni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Następnie zlać spirytus i zaprawić syropem (z 60 dag cukru i wody) w proporcji: połowa spirytusu - połowa syropu.
Likier ma kolor jasnożółły i znakomity aromat.
Jeżeli odpowiada nam ciemniejszy kolor trunku, wówczas należy postępować inaczej:
Kawę zagotować ze szklanką wody.
Zmieszać spirytus z gorącym syropem, który przygotowujemy jak poprzednio, i wlać kawę.
Można dodać kawałek wanilii oraz szczyptę kwasku cytrynowego.
Ostudzić w rondlu przykrytym płótnem i rozlać do butelek, które następnie szczelnie zakorkować.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
człowiek za bardzo nawalony Nadesłał(a): winiacsz <marcin 456> 2006-05-02 20:05:32
W przepisie nie podno stosunku cukru do wody w przygotowywanym syropie. cyt. "60 dag cukru i wody" (ile?) Nadesłał(a): Blanka <polanb@op.pl> 2006-10-03 14:10:51
Proszę czytać uważnie, połowa spirytusu i połowa syropu, czyli do 60 g cukru należy dodać 40 g wody. Nadesłał(a): 2008-12-16 17:12:20