<- Grzaniec #2Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekJarzebiak wyborowy ->

PDF Drukuj

Horchata de Chufa (polska nazwa: Orszada)

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6330 razy.


1 kg migdalow,
1 kg cukru,
5 l wody,
laska cynamonu.

Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub, co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu. Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito wylozone plotnem, aby otrzymac mleczny plyn. Podawac dobrze schlodzone, lub "granizado" - po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności