<- Wódka piołunówkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekWódka z liści brzoskwiniowych ->

PDF Drukuj

Wódka poziomkowa

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4672 razy.


z cyklu: Stare wódki

Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwiąż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody źródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedź do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w rądlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedź przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności